Vés al contingut principal

Configuració de les galetes

Fem servir galetes per assegurar les funcionalitats bàsiques del lloc web i per a millorar la teva experiència en línia. Pots configurar i acceptar l'ús de galetes, i modificar les teves opcions de consentiment en qualsevol moment.

Essencials

Preferències

Analítiques i estadístiques

Màrqueting

Bloc 2 - Medi ambient i territori

BLOC 2. Medi ambient i territori.
[Introducció Bloc 2]

El canvi climàtic, amb les desigualtats socials i la pobresa, és un dels principals reptes que ha d’afrontar la humanitat, afectant les generacions actuals i futures.

2.1. Liderar la lluita contra el canvi climàtic: Per una transició verda i justa

En els darrers mesos s’ha instal·lat el marc de que l’economia mundial, en especial l’europea i la nord americana, s’encaminen cap a una recessió econòmica que sembla innegable. Una recessió relacionada amb tres grans causes macroeconòmiques:Les seves conseqüències ja són ben presents, segons indiquen els informes científics, amb especial incidència a la Península ibèrica i el Mediterrani. Els darrers anys s’ha incrementat els fenòmens meteorològics extrems, les sequeres, la reducció de recursos hídrics, la desertització i la pèrdua de biodiversitat, fenòmens que afecten també la salut de les persones. Els anys amb les temperatures més altes es concentren en el segle XXI. No es tracta només d’un canvi tecnològic, la sobirania energètica no s’assoleix només canviant els combustibles fòssils importats per energia neta i renovable, sinó passant d’un model dominat per unes poques grans empreses a un model d’energia distribuïda i descentralitzada. Es tracta de democratitzar l’energia, de posar en el centre la ciutadania, que pot produir la seva pròpia energia; els municipis; les petites i mitjanes empreses o les cooperatives per superar el domini de l’oligopoli, d’unes poques empreses que controlen la producció, la distribució i la comercialització de l’energia.Defensem un nou model energètic 100% renovable, de territoris agroecològics que integrin espais urbans sostenibles amb un món rural viu a través d’aliments sans i altres serveis ecosistèmics, una economia circular que redueixi i recicli els residus en nous parcs eco-industrials, i una mobilitat basada en el transport públic col·lectiu i la bicicleta, que posin la cura de la vida en el centre.Durant la legislatura 2016-2019 el nostre grup al Congrés de Diputats ha impulsat diverses mesures en aquesta línia, entre les que destaquen:
- Aprovació de la comissió d’investigació sobre el projecte Castor, que no s’ha pogut posar en marxa per la fi de la legislatura, i diferents iniciatives contra el projecte de gasoducte entre Catalunya i França MidCat.
- Proposició de Llei de Tancament de les Centrals Nuclears i proposició de Llei de Reforma del Consell de Seguretat Nuclear. El principal èxit ha estat el tancament definitiu de la central nuclear de Garoña, un èxit de tot el moviment ecologista.

2.2. Energia
[Introducció 2.2 Energia]

L’energia és la base material a partir de la qual funciona tot el que ens envolta, des dels processos productius i el transport, passant per l’agricultura, els comerços o els serveis. Des d’ara i durant els propers anys l’era dels combustibles fòssils haurà de donar pas a un model energètic sostenible i sense emissions. Volem aprofitar aquest pas per democratitzar el sector de l’energia en totes les seves vessants, començant per un sector elèctric que a l’estat espanyol està en mans d’uns pocs privilegiats.

2.2.1 Apostar per un sistema elèctric públic, més democràtic i més descentralitzat.

El sector elèctric està en mans d’un oligopoli que domina totes les fases del procés, des de la generació fins a la comercialització, i opera amb enormes beneficis i escandalosos sous dels directius. Hi ha un excés de capacitat de generació elèctrica instal·lada molt per sobre dels màxims històrics de consum, un dels preus de l’electricitat més elevats d’Europa i un suposat deute dels consumidors respecte a les elèctriques (l’anomenat dèficit tarifari) que va tenir el seu màxim durant l’any 2012 quan va superar els 30.000 milions d’euros i que al 2018 s’ha situat per sota dels 20.000 milions malgrat es preveu que aquesta quantitat augmenti durant el 2019.

2.2.2 Reduir la factura de la llum i reformar el mercat elèctric.

És urgent que el Govern prengui mesures per reduir el preu de la factura energètica que perjudica greument les famílies i les empreses. - Fer una auditoria sobre l’origen del deute elèctric i dels costos del sector.
- Acabar amb “els beneficis caiguts del cel”. Establir un gravamen sobre la sobreretribució d’aquelles centrals ja amortitzades, que s’haguessin beneficiat d’un sistema de retribució específic durant un període de temps. Aquest gravamen repercutirà directament en el sistema elèctric i serà destinat a abaratir la factura de la llum.

Confirmar

Si us plau, inicia la sessió

La contrasenya és massa curta.

Compartir