1.1.2 Gestió democràtica del deute públic
Durant els derrers 20 anys de crisi econòmica hem vist com el sector públic ha sufragat amb milers de milions els forats causats per la gran banca. La ciutadania estem pagant la ressaca d’una festa en la qual se n’han beneficiat pocs i poques i ara entre tots i totes en patim les conseqüències. Fruit d’això el deute públic s’ha disparat, però a sobre no hem vist com aquest fet ha anat acompanyat de polítiques que permetessin rescatar les persones i reactivar l’economia. Cal afrontar el deute de forma integral, i per això proposem:
- Impuls d’una auditoria ciutadana del deute: una auditoria que haurà de comptar amb la participació ciutadana i transparència, per analitzar i valorar si una part del deute es pot considerar il·legítima (com ara, els recursos econòmics financers emprats en rescatar o ajudar el sistema financer i altres grups o projectes empresarials com les autopistes, les autovies, el dèficit tarifari de les companyies elèctriques...).
- Exigir la devolució del 64.349 milions d’Euros entregats a la banca durant el rescat o d’un valor accionarial equivalent de les entitats actualment propietaries dels beneficiaris.
Compartir